Διαφήμιση
Διαφήμιση
Home Ενημέρωση Σας ενδιαφέρουν... Μαϊμού..προϊόντα στην αγορά!

Μαϊμού..προϊόντα στην αγορά!

Διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της αντιγραφής συνεταιριστικών brand names από εταιρείες διαφόρων χωρών του εξωτερικού, οι οποίες στην προσπάθειά τους να λάβουν… «μέρισμα» και να οικειοποιηθούν το καλό όνομα και την αναμφισβήτητη ποιότητα των συνεταιριστικών προϊόντων, καταφεύγουν σε αντιγραφές. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν στο διαδίκτυο καταστήματα, από τα ηλεκτρονικά… «ράφια» των οποίων, μπορεί κανείς να προμηθευτεί τυριά τύπου φέτας, παραγωγής… Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Δανίας, ακόμη και Γαλλίας.


Αντιμέτωποι με συνεχή κρούσματα παραχάραξης των προϊόντων τους στο εξωτερικό βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά συνεταιριστικές οργανώσεις, που εξάγουν προϊόντα, όπως λάδι, ελιές, φέτα κ.λπ. στο εξωτερικό. Η υψηλή ποιότητα και το καλό όνομα στην εγχώρια αγορά αλλά και αυτή του εξωτερικού «προκαλεί» καθώς φαίνεται διάφορες εταιρείες επιτήδειων, οι οποίοι σφετερίζονται τα ελληνικά αγνά προϊόντα.

Έτσι, μετά το ελαιόλαδο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, το οποίο κινέζικη εταιρεία προσπαθεί να αντιγράψει, και μια φίρμα ελαιολάδου από την Καλαμάτα μπήκε στο στόχαστρο των παραχαρακτών. Η προσπάθεια σφετερισμού του ελαιόλαδου της Καλαμάτας ξεκίνησε και στην Αμερική, κάτι που αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ».

Θυμίζουμε ότι η κινέζικη εταιρεία προσπάθησε να σφετεριστεί τη φίρμα SITIA, για ελαιόλαδο, το οποίο επιδιώκει να διακινεί στην αγορά της Κίνας. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, το εγχείρημα της κινέζικης εταιρείας εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους για τη φήμη του ελληνικού ελαιόλαδου, καθώς είναι αμφίβολο τι είδους προϊόν θα περιέχεται στις φιάλες.

Μετά τη Σητεία, εμφανίστηκε «κρούσμα» προσπάθειας σφετερισμού και του ελαιόλαδου της Καλαμάτας. Αλλά όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανόλης Βακόντιος, το πρόβλημα φαίνεται να είναι σημαντικό και να επεκτείνεται σε διάφορα προϊόντα, τρόφιμα - ποτά ακόμα και βιομηχανικά. Η Ένωση Σητείας μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ήδη άρχισαν να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για τη λήψη μέτρων.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Ένωση Μεσσηνίας παρενέβη στις γερμανικές αρχές και απέτρεψε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρήση του ονόματος «Καλαμάτα» από τουρκική εταιρεία για τις ελιές της, θέμα που έχει παρουσιάσει εκτενώς η εφημερίδα «Θάρρος».

Γεμάτα τα ηλεκτρονικά καταστήματα από «φέτα» Βουλγαρίας και Ρουμανίας

Μετά από το βρετανικό τυρί που παράγεται στο Bόρειο Γιορκσάιρ το οποίο διετίθετο στην αγορά ως φέτα μέχρι να αναγκαστεί ο παραγωγός του να το μετονομάσει σε fettle για να παρακάμψει το νόμο, αλλά και τους Γερμανούς, οι οποίοι επινόησαν την Fetakca, για να δελεάσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές, μία ακόμη περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εμπορικότητα και τα κέρδη που προσφέρει η φέτα. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν το paseges.gr, μέσω του διαδικτύου διατίθεται στην αγορά βουλγαρικό τυρί ως φέτα.

Η βουλγαρική «φέτα» παρουσιάζεται, σε σχετική ιστοσελίδα της ομάδας Tangra, ως παραδοσιακό προϊόν της γειτονικής χώρας και πωλείται σχεδόν στη μισή τιμή από την αυθεντική ελληνική φέτα.

Το θέμα είχε έρθει στη βουλή με σχετική ερώτηση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι.

Μόνο που τα φαινόμενα επεκτείνονται και στην αγορά της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα η εταιρεία Parthenonfoods μέσω της ιστοσελίδας της www.parthenonfoods.com διαθέτει όπως αναφέρει, τυρί φέτα προέλευσης Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Δανίας και Γαλλίας, χωρίς καμία ένδειξη που να υποδεικνύει στον καταναλωτή ότι το συγκεκριμένο προϊόν και η ονομασία του είναι κατοχυρωμένο από την Ελλάδα, όπως πράττει για αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών.

Συνεταιριστική «φέτα Λήμνου» στην Ταϊλάνδη

Πέρα από το ελαιόλαδο και τις ελιές, φαινόμενα παραχάραξης συνεταιριστικών προϊόντων από εταιρείες του εξωτερικού έχουν παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδίως της φέτας, την ονομασία της οποίας έχει κατοχυρώσει και με τη...βούλα η Ελλάδα.

Έτσι πριν λίγο καιρό, «φέτα Λήμνου» προέλευσης Αυστραλίας, μάθαμε ότι κυκλοφορεί στην αγορά της Ταϊλάνδης, όπου κάποιοι επιτήδειοι προωθούσαν το συγκεκριμένο τυρί.

Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σύστησε στους έλληνες παραγωγούς φέτας να υποβάλουν αιτήσεις καταχώρισης ονομασίας προέλευσης στην Ταϊλάνδη και, παράλληλα, να την ενημερώσουν σχετικά, ώστε να συνδράμει στην προώθηση των αιτημάτων τους. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και Κατερίνα Μπατζελή που παρενέβησαν με ερώτηση, σχολίασαν σχετικά ότι «η ευθύνη προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ με καταχωρισμένη ονομασία, όπως η φέτα τόσο στη διεθνή όσο και στην εσωτερική αγορά, δεν μπορεί να αναλαμβάνεται εξολοκλήρου από τους παραγωγούς».

Αλέξανδρος Μπίκας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.